Proportion systems in examples of traditional architecture in wood and stone in Croatia - Juvanec, Borut (Array, 2009)
U članku se analizira praktični aspekt sustava proporcija u tradicijskoj hrvatskoj arhitekturi. U središtu je istraživanja arhitektura koja se javlja na dva područja u Hrvatskoj. Prva je tradicionalna drvena arhitektura sjevernoga dijela Hrvatske, koja je komponirana na temelju kvadrata i njihovih dijagonala − porast koji slijedi kvadratni korijen iz dva. Druga je kamena arhitektura duž hrvatske obale, od Istre do Konavala, koje se proporcije temelje na kvadratnom korijenu iz tri dijeljeno s dva