Makroekonomija gubljenja statusa redovitog studenta ili fiskalne posljedice (ne)položenog ispita - Filipić, Petar (Array, 2009)
Članak je prvi sustavni pokušaj sagledavanja razmjera fiskalnih i nefiskalnih potpora studentima u Hrvatskoj na primjeru Sveučilišta u Splitu. Autor detaljno analizira, klasificira i kvantitativno iskazuje jedanaest fiskalnih i osam nefiskalnih subvencija studentima. Zbog iznimno visokih subvencija po studentu (korisniku) autor detaljno obrazlaže posljedice gubitka statusa redovitog studenta na fiskalni sustav u cjelini, a zatim i posljedice gubitka statusa redovitog studenta na razini "marginalnog" ispita. U radu se upozorava na probleme alokacijske neučinkovitost države u financiranju visokih učilišta u Hrvatskoj te nudi aktualan prilog za otvaranje rasprave o fiskalnim učincima subvencija, kvaliteti visokog obrazovanja i ukupnim troškovima studija studenata na hrvatskim visokim učilištima