Vidljivi učinci reforme hrvatske carinske službe : mišljenja otpremnika iz Istarske županije - Kaštelan Mrak, Marija (Array, 2009)
Reforme javnog sektora jedan su od najsloženijih problema s kojima se Hrvatska mora suočiti u svojoj tranziciji i pristupanju Europskoj uniji. Jedna od nedavno vođenih reformi, reforma carinske službe, daje uvid u određena postignuta unapređenja i može poslužiti kao vodič za one koji provode reforme na drugim područjima javnog sektora. Ovo istraživanje osigurava dokaze o "zadovoljstvu korisnika usluga" funkcioniranjem hrvatskoga carinskog sustava. Zaključci su doneseni na temelju odgovora 31 otpremnika iz Istarske županije o ukupno 19 pitanja, primjenom Likertove skale. Prema njihovu mišljenju, usluga se posljednjih nekoliko godina poboljšala u nekoliko aspekata, što se može interpretirati kao indikacija uspjeha reformskih napora