Regionalne razlike u nadnicama i sustavi kolektivnog pregovaranja o nadnicama u Europskoj uniji - Vamvakidis, Athanasios (Array, 2009)
U teoretskoj se literaturi navodi da posljedice centraliziranog sustava kolektivnog pregovaranja o nadnicama mogu biti niske razlike u nadnicama i visoke razlike u razini nezaposlenosti među regijama. Empirijska je literatura dokazala da centralizirani sustav kolektivnog pregovaranja vodi nižoj nejednakosti nadnica za različite vještine, industrijske grane i skupine stanovništva, ali dokazi o njegovu učinku na regionalne razlike u nadnicama su ograničeni. Empirijski dokazi za EU za razdoblje od 1980. do 2000. godine koje sadržava ovaj članak upućuju na to da zemlje s dobro koordiniranim sustavima kolektivnog pregovaranja o nadnicama bilježe niže razlike u nadnicama kada se uzme u obzir utjecaj regionalnih razlika na produktivnost i nezaposlenost. Procjene krivulja nadnica za Njemačku i Italiju upućuju na povezanost procijenjenih elastičnosti i razine koordinacije u kolektivnom pregovaranju o nadnicama