Indeks pritisaka deviznog tržišta na kunu - Tatomir, Srđan (Array, 2009)
Tijekom valutnih kriza dolazi do jakog pritiska na valute, što često dovodi do skupih gospodarskih prilagodbi. Indeks pritisaka na deviznom tržištu (IPDT) odražava jačinu takvih pritisaka. Mjerenje IPDT-a važno je monetarnim vlastima koje upravljaju valutama. Također je bitan u znanstvenim istraživanjima u kojima se proučavaju valutne krize. Stoga je precizni IPDT važan, te se u ovom radu preispituje mjerenje IPDT-a na hrvatsku kunu. Moguće ga je poboljšati uzimajući u obzir podatke o deviznim intervencijama te primjenjujući pragove s obzirom na distribuciju IPDT-a. Također se testira robusnost pondera. Analiza rezultata upućuje na umjereno poboljšanje u usporedbi s prethodnim mjerenjem i zaključuje se da bi se novi indeks IPDT-a na kunu trebao primjenjivati u budućim istraživanjima