Kointegracijski pristup analizi inflacije u Hrvatskoj - Malešević Perović, Lena (Array, 2009)
Osnovni cilj ovog rada jest analizirati determinante inflacije u Hrvatskoj u razdoblju 1994:6-2006:6, uz uporabu kointegracijskog pristupa. Rezultati pokazuju da porast plaća pozitivno utječe na inflaciju u dugom roku. Deprecijacija kune također je pridonijela inflaciji u promatranom razdoblju, dok porast novčane ponude ne objašnjava hrvatsku inflaciju. Ta je (statistička) neznačajnost novčane ponude u skladu s endogenošću novčane ponude s obzirom na ciljanje tečaja, što znači da je novac određen razvojem na tržištu deviza. Vrijednost inflacije iz prethodnog razdoblja također je značajan utjecajni činitelj koji sugerira postojanje inflacijske inercije