Epidemiološka iskustva s pandemijskom gripom u Primorsko-goranskoj županiji - Pahor, Đana (Array, 2009)
Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 12. 6. 2009. godine proglasila pandemiju nove A (H1N1) gripe. Epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 31. 8. 2009. godine donosi Naputak o promjeni strategije suzbijanja i sprječavanja nove H1N1 gripe u Hrvatskoj kojeg usvaja Stožer za pandemijsku gripu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske. Aktivnu ulogu u liječenju oboljelih preuzima primarna zdravstvena zaštita uz dostavu lijekova bolesniku u kuću. Hospitaliziraju se samo teški slučajevi. Nastavlja se epidemiološki nadzor te “nulto” prijavljivanje gripe – praćenje pojavnosti gripe na dnevnoj bazi s time da se prijavljuje i kad nema zabilježenih slučajeva oboljenja od gripe. U Hrvatskoj trenutno nema transmisije gripe u populaciji. Prema iskustvu praćenja slučajeva nove gripe u RH te slučajeva u PGŽ kojih je dosad bilo ukupno 58, epidemiološka situacija u našoj je županiji povoljna. Najveći broj oboljelih veže se uz grupiranje kod maturanata koji su se vratili iz Španjolske. Ukupno je u 8 slučajeva potvrđena prisutnost virusa gripe A (H1N1), a simptomi su vrlo slični oboljelima kod kojih nije utvrđen virus gripe. Najveći broj oboljelih je u mlađoj dobnoj skupini, kao što je slučaj i kod sezonske gripe. Skrb o oboljelima s blažom i srednje teškom kliničkom slikom preuzet će 194 liječnika PZZ-a te 21 pedijatar uz hitnu pomoć pri svakom Domu zdravlja u PGŽ