Bolno rame - Mokrović, Hrvoje; Gulan, Gordan; Jotanović, Zdravko; Dragičević, Marin (2009)
Bolno rame je jedno od najčešćih stanja s kojim se susreću liječnici u ortopediji i čini oko 20% patologije koštano-mišićnog sustava. Rameni je zglob zahvaljujući svojim biomehaničkim osobinama najpokretljiviji zglob u ljudskom tijelu, no ujedno i relativno nestabilan zglob, što ga čini posebno osjetljivim na ozljede. Uzroci bolnog ramena mogu biti različiti: upala i lezija tetiva rotatorne manžete, bolesti akromioklavikularnog zgloba, adhesivni kapsulitis, nestabilnosti ramena te artroza glenohumoralnog zgloba. Kliničkom slikom dominira bolnost uz koju je često prisutna smanjena gibljivost ramenog zgloba. S obzirom na važnu ulogu ramena u svakodnevnim aktivnostima iznimno je važno na vrijeme prepoznati uzrok bolnog ramena te započeti s adekvatnim liječenjem
Bibliografija: 8 jed.
Abstract
Keywords: Bolno rame -- Glenohumeralni zglob -- Rotatorna manžeta