Kampilobakter - najčešći uzročnik bakterijskog proljeva u ljudi širom svijeta - Vučković, Darinka; Abram, Maja (2009)
Bakterije roda Campylobacter (uglavnom C. jejuni i C. coli) najčešći su uzročnici bakterijskih infekcija probavnog sustava širom svijeta. Izoliraju se češće od ostalih crijevnih patogena (Salmonella, Shigella) te predstavljaju značajan javnozdravstveni problem. Kampilobakterioza je zoonoza, a najčešće se prenosi kontaminiranom hranom i vodom. Opisano je nekoliko činitelja virulencije kampilobaktera i njihova uloga u nastanku bolesti. Detaljno je prikazana uloga flagele, citoletalnog distendirajućeg toksina, kapsule i lipooligosaharida u patogenezi enteritisa uzrokovanog kampilobakterom. Pokazano je da je razvoj humoralne imunosti najvažniji u zaštiti od bolesti uzrokovanih kampilobakterom, a eksperimentalno je potvrđena i važnost stanične imunosti u obrani od infekcije C. jejuni. Opisana je i pojava vijabilnih ali nekultivabilnih (VBNC) oblika kampilobaktera, čija se uloga u razvoju infekcija u ljudi još mora istražiti. Navedeni su epidemiološki podaci, klinička slika bolesti, kao i mogućnosti terapije
Bibliografija: 62 jed.
Abstract
Keywords: Bakterijske infekcije -- Probavni sustav -- Kampilobakter -- Campylobacter jejuni -- Campylobacter coli -- Proljev -- Javnozdravstveni problem