Infekcije bakterijom Chlamydia trachomatis u Primorsko-goranskoj županiji - Tićac, Brigita (Array, 2009)
Cilj: Chlamydia trachomatis (C. trachomatis) je obvezatan unutarstanični parazit i može uzrokovati različite bolesti muškaraca i žena, uključujući spolno prenosive infekcije. Značajna je i kao neonatalni patogen koji može uzrokovati infekcije oka i pneumonije. Klamidijske infekcije su asimptomatske u približno 75% inficiranih muškaraca i 50% žena. Metode: U radu su prikazani rezultati retrospektivne analize pretraga izvršenih na Mikrobiološkom odjelu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci tijekom 2008. godine. Ukupno je pretraženo 2 804 genitouretralnih uzoraka spolno aktivnih osoba, u dobi između 13 i 65 godina. U rutinskoj dijagnostici korišteni su testovi izravne imunofluorescence, imunoenzimski fluorescentni test i lančana reakcija polimeraze u realnom vremenu. Rezultati: Antigen C. trachomatis dokazan je u 2,9% obrađenih uzoraka. Pozitivni nalazi podjednako su distribuirani s obzirom na spol bolesnika (53% bolesnika i 47% bolesnica), dok je dobna distribucija pokazala da većina pripada dobnim skupinama između 20 i 29 te 30 i 39 godina. Stotinu uzoraka koji su zaprimljeni na obradu tijekom prosinca 2008. godine istovremeno je testirano imunoenzimskim testom i testom lančane reakcije polimeraze u realnom vremenu. Imunoenzimskim testom C. trachomatis dokazana je u 8 uzoraka, dok je lančanom reakcijom polimeraze dodatno potvrđen nalaz C. trachomatis u još jednom uzorku