Pneumokokna pseudocista pankreasa - Tomić Paradžik, Maja; Mahovne, Zvonimir (2009)
Cilj: Streptococcus pneumoniae respiratorni je patogen koji osim infekcija u području gornjeg i donjeg respiratornog sustava može izazvati teške sistemske infekcije poput meningitisa, endokarditisa i sepse, ali i infekcije na neuobičajenim mjestima, poput jetre, pankreasa, mišićnog tkiva i područja male zdjelice. Ovim prikazom slučaja željeli smo upozoriti na rijetko dokumentiranu komplikaciju kroničnog pankreatitisa. Metode: U ovom radu prikazan je bolesnik s dugogodišnjom simptomatologijom u smislu nespecifičnih, abdominalnih bolova, s diferencijalnom dijagnozom kroničnog pankreatitisa kod kojeg je radiološki (CT) i ultrazvučno otkrivena i potom endoskopski, uz kontrolu ultrazvuka, punktirana pseudocista glave pankreasa iz čijeg je sadržaja izoliran S. pneumoniae. Rezultati: Mikrobiološkom obradom punktiranog sadržaja pseudociste glave pankreasa dobivena je čista kultura Streptococcus pneumoniae u velikom broju (106CFU/ml). Nakon punkcije i provedene antimikrobne terapije, bolesnik tijekom kontrolnih pregleda više ne navodi prethodno opisanu simptomatologiju, a takvo se stanje zadržalo kroz svih pet godina nakon provedenog liječenja
Bibliografija: 13 jed.
Abstract
Keywords: Pseudocista -- Pankreatitis -- Streptococcus pneumoniae