Hidradenitis suppurativa - retinoid therapy - Gregurek-Novak, Teodora (Array, 2009)
Cilj: Hidradenitis suppurativa kronična je bolest koja zahvaća apokrine žlijezde i folikule dlaka. Etiopatogeneza ove bolesti još uvijek je nepoznata, a bolest predstavlja velik socijalni i terapijski problem. Prikaz slučaja: Bolesnik u dobi od 43 godine imao je karakteristične promjene u aksilama, preponama i suprapubičnoj regiji koje su perzistirale 10 godina. Također je imao i promjene u okcipitalnoj regiji u vidu perifolliculitis capitis abscedens et suffodiens. Naš bolesnik je ranije u nekoliko navrata bezuspješno liječen peroralnim antibioticima. U terapiju smo uveli oralne retinoide. Rasprava i zaključak: S obzirom na fizičke i psihološke probleme koji se s vremenom razvijaju, vrlo je važno što ranije započeti terapiju. Iako kirurška terapija (ekscizija) predstavlja temelj liječenja, posebno kod opsežnih oblika bolesti, ovim prikazom slučaja htjeli smo predstaviti naše dobre rezultate s oralnim retinoidima (acitretinom)