Proučavanje svojstava kakvoće lokalnih populacija lucerne - Čupić, Tihomir (Array, 2008)
Prinosi suhe tvari i bjelančevina važan su čimbenik u stvaranju novih kultivara krmnih kultura. Kroz dugi niz godina oplemenjivanja postignut je mali genetski napredak u povećanju kakvoće lucerne. Stoga smo istraživali mogućnost korištenja lokalnih populacija lucerne u svrhu povećanja kakvoće direktnom i indirektnom selekcijom. Dobiven je jak i opravdan utjecaj genotipa i okoline na svojstva prinosa suhe tvari i odnos list/stabljika kao i njihove interakcije na razini značajnosti P<0,01. Najveći koeficijent varijabilnosti je zabilježen kod prinosa vlakana (51,89%), a najmanji kod odnosa list/stabljika (11,74%). Za svojstvo odnos list/stabljika po biljci utvrđen je veliki udio varijance genotipa u ukupnoj varijanci, kao i visoka heritabilnost