Značenje, dostignuća i trendovi u oplemenjivanju soje u Poljoprivrednom institutu Osijek - Sudarić, Aleksandra; Vratarić, Marija (2008)
U Republici Hrvatskoj, proizvodnja soje ima pozitivne trendove i u površinama i u urodima zrna zadnjih nekoliko godina. Horizontalno proširenje soje kao kulture i povećanje uroda zrna rezultiralo je iz genetskog unapređenja sorata i unapređenja tehnologije proizvodnje kao i povećanog interesa države za ovu kulturu. Genetski napredak sorata soje rezultat je višegodišnjeg, kontinuiranog i intenzivnog oplemenjivačkog rada. Doprinos oplemenjivačkog programa soje u Poljoprivrednom institutu Osijek razvoju, stabilnosti i unapređenju proizvodnje soje u Republici Hrvatskoj je vrlo značajan kroz stalni razvoj sorata visokog i stabilnog uroda i kakvoće zrna, visoke tolerantnosti na glavne bolesti kao i otpornosti na polijeganje i pucanje mahuna u zriobi te široke adaptabilnosti. Svako povećanje proizvodnje soje koje rezultira iz genetskog poboljšanja sorata predstavlja značajnu nacionalnu ekonomsku dobit
Bibliografija: 8 jed.
Summary
Keywords: Soja -- Oplemenjivanje