Mature embryo as a source material for efficient regeneration response in Sorghum : (Sorghum bicolor L. Moench.) - Pola, Sudhakar (Array, 2009)
Učinkovita regeneracija kod biljaka preduvjet je za potpun transformacijski protokol kod žitarica. Ovim istraživanjem izvedena je uspješna regeneracija biljaka korištenjem zrelih embrija sirka Sorghum bicolor (L.) Moench. kao polaznog materijala. Cvjetovi i nezreli embriji najbolji su za eksplantaciju in vitro kulture sirka, ali poteškoće se javljaju jer su oni dostupni samo u određenom dijelu godine. Zreli embriji su oduvijek bili idealni za in vitro istraživanja iz razloga što se njima puno lakše rukuje u odnosu na druge eksplatante, a dostupni su tijekom cijele godine. Uočene su značajne genotipske razlike kod indukcije embrionalnog kalusa i regeneracije biljaka. Genotip IS 3566 pokazao je bolje rezultate u kulturi tkiva od ostalih genotipa