Termografija u zgradarstvu : primjeri detekcije različitih tipova grešaka - Švaić, Srećko (Array, 2009)
Infracrvena termografija je metoda beskontaktnog mjerenja temperature i njezine raspodjele na površini promatranog objekta. Primjena termografije u zgradarstvu pruža velike mogućnosti kontrole kvalitete izvedbe kod novih građevina, ali i procjene trenutnog stanja starijih objekata. Osim što daje uvid u stanje objekta u smislu toplinske izolacije objekta, infracrvena termografija se može uspješno primijeniti za ocjenu stanja ovojnice građevine. U radu su obrađeni primjeri detekcije različitih grešaka u području zgradarstva s osvrtom na zahtjeve norme HRN EN 13187. Obrađeni su slučajevi različitih stupnjeva oštećenja ovojnice zgrade, prisustvo vlage u zidovima objekta, toplinski mostovi i nekvalitetno brtvljenje, te prisustvo vlage i zraka u strukturi ravnog krova. U radu je posebno obrađeno mjerenje provedeno na upravnoj zgradi tvrtke Jadrolinija Rijeka, čiji je cilj bio utvrđivanje trenutnog stanja fasade i sukladno tomu davanje procjene o potrebi njezine sanacije. Za taj je slučaj, u sklopu analize termograma, provedena i numerička analiza prijenosa topline za karakteristične dijelove fasade sa i bez grešaka te su rezultati uspoređeni s rezultatima mjerenja