Environmental impacts of the first generation liquid biofuels production and emerging global climate changes - Fink, Rok (Array, 2009)
U povijesti su bili motori s unutarnjim izgaranjem na biogoriva glavni pogon u prometu, ali danas promet uglavnom ovisi od tekućih fosilnih goriva. Smanjenje rezerva fosilnih goriva i velike globalne promjene su razlog za ponovno oživljavanje upotrebe biogoriva. Predmetna analiza daje ocjenu utjecaja meteoroloških parametara, kao što su temperatura i oborine, na proizvodnju sirovina za biogoriva. Provjerili smo i utjecaje na okolinu i rezultati pokazuju, da proizvodnja tekućih biogoriva prve generacije ima puno veći utjecaj na okolinu, nego proizvodnja fosilnih goriva ili proizvodnja električne energije različitih izvora. Rezultati ove studije pokazuju, da biogoriva prve generacije nisu rješenje za duže vrijeme, jer ne možemo osigurati dovoljne količine a i zbog utjecaja na okolinu