Simulation modelling based methodology for shipbuilding production process design - Hadjina, Marko, inženjer strojarstva (Array, 2009)
U istraživanju je predložena metodologija projektiranja brodograđevnog proizvodnog procesa koja se temelji na primjeni metode simulacijskog modeliranja kao osnove predložene metodologije. Pri tome, od predložene metodologije se očekuje da projektantima procesa omogući brži, efikasniji i kvalitetniji pristup projektiranju složenosti i dinamike kompleksnih proizvodnih procesa, s posebnim naglaskom na brodograđevni proizvodni proces. U konačnici, metodologija je verificirana i potvrđena usporedbom sa njezinim realiziranim postavom u stvarni proizvodni proces promatranog brodogradilišta. Temeljem ovog istraživanja i zaključaka iz usporedbe sa stvarnim proizvodnim procesom, predlažu se smjernice daljnjeg istraživanja