Keynes kao utopijski mislilac - Pallua, Mario (Array, 2009)
Pišući na početku velike ekonomske krize, John Maynard Keynes nam u svojem djelcu „The Economic Possibilities for our Grandchildren“ daje optimističnu futurološku analizu razvijene kapitalističke ekonomije. Unutar stotinu godina, ekonomsko pitanje razvijenih zemalja bit će riješeno! Nastupit će svojevrsna kapitalistička utopija u kojoj ćemo se nesputano moći prepustiti potrazi za dobrim životom. Nakon kontekstualizacije Keynesovih predikcija, autor propituje u kojoj mjeri su se ona i ostvarila u proteklih sedamdeset i sedam godina. Posebice, razvija model koji prati ukupno društveno vrijeme posvećeno radu te mjeru u kojoj se najrazvijenije zemlje približavaju zamišljenoj radnoj utopiji. Očit postaje sljedeći paradoks: glavne ekonomske predikcije su potpuno ili gotovo ostvarene, no napredak na društvenom planu nije toliko očit!