Microstructural transformations of a duplex steel weld and their influence on the particle and cavitation erosion resistance - Rede, Vera (Array, 2009)
U radu je istražen utjecaj mikrostrukturnih promjena, nastalih pri zavarivanju dupleks-čelika, na otpornost eroziji krutim česticama i kavitacijskoj eroziji. Uzorci su izrezani iz valjane ploče dupleks čelika 1.4462 i toplinski obrađeni tako da im se mikrostruktura što više podudara s mikrostrukturom realno zavarenog spoja. Na uzorcima je napravljena kvalitativna i kvantitativna analiza mikrostrukture. Istražen je utjecaj porasta volumnog udjela sigma faze (dobiven žarenjem na 800°C) te utjecaj porasta omjera ferit/austenit (dobiven žarenjem na temperaturi od 1100 do 1300°C) na otpornost eroziji krutim česticama i kavitacijskoj eroziji. Utvrđeno je da mikrostrukturne promjene koje nastaju u metalu zavara i zoni utjecaja topline dupleks čelika imaju veliki utjecaj na otpornost trošenju ispitanih slučajeva.