Modeliranje vlačne čvrstoće nodularnog lijeva pomoću umjetnih neuronskih mreža - Žmak, Irena (Array, 2009)
Vlačna čvrstoća nodularnog lijeva usporediva je s čvrstoćom brojnih vrsta čelika. Europska norma propisuje minimalne vrijednosti vlačne čvrstoće, granice razvlačenja, istezljivosti i žilavosti nodularnog lijeva. Rastezna svojstva, posebice granica razvlačenja i vlačna čvrstoća, te istezljivost su obično prihvaćene kao najznačajnije odrednice mehaničke otpornosti odljevaka. Svojstva nodularnog lijeva povezana su s krivuljom hlađenja taljevine, snimljenom pomoću toplinske analize. Cilj ovog istraživanja je primijeniti umjetne neuronske mreže u određivanju veze između određenih toplinskih parametara s krivulje hlađenja taljevine i rezultirajuće vlačne čvrstoće odljevaka od nodularnog lijeva