Ekspanzijska penetracija metala na konkavnim površinama cilindarskih glava od sivog lijeva - Dugić, I. (Array, 2009)
Glave cilindara imaju izrazito kompleksan oblik s velikim područjima konkavnih površina. Konkavne površine odljevka često su povezane s problemima ekspanzijske penetracije metala ili ostalim površinskim pogrješkama, npr. pogrješke uslijed stezanja. Pogrješke uzrokuju visoke proizvodne troškove zbog odbacivanja komponente (odljevka) i povećanja vremena čišćenja odljevka. U ovom radu je prikazano istraživanje mikrostrukture kompleksnih odljevaka od sivog lijeva u blizini granične površine pijesak/metal koja je zahvaćena penetracijom metala