Primjena Morikawina postupka pri lijevanju u pune kalupe - Budić, Ivan, inženjer strojarstva (Array, 2009)
Morikawinpostupak jedan je od postupaka vakuumskog lijevanja odljevaka. Vakuumsko lijevanje VC (vacuum casting) široko je upotrebljiv proces za brzo lijevanje prototipa u industriji. Obično se upotrebljava za lijevanje 20 do 40 različitih odljevaka. Upotrebom vakuuma u tehnologiji lijevanja započela je nova etapa u metalurgiji koja se naziva "vakuumska metalurgija"