Testing foreign language proficiency : what verbal protocols reveal - Medved Krajnović, Marta (Array, 2007)
U članku se raspravlja o problematici testiranja komunikacijske jezične kompetencije učenika stranoga jezika. Akcenat je na usmenim izvješćima učenika kao načinu da se stekne uvid u učeničke strategije rješavanja testova i kognitivne procese koje pri tom koriste, kao i o načinu provjere valjanosti i pouzdanosti testa. Prikazani su i rezultati istraživanja u kojem su učenici osnovne škole trebali primijeniti verbalne protokole dok su rješavali tri različita cloze-testa. Istraživanje je potvrdilo da su osnovnoškolci sposobni rješavati test i istovremeno izvještavati o tome te da su informacije dobivene tim usmenim izvješćima vrlo bitne za pouzdaniju interpretaciju učeničkih rezultata na testu