Types of intertextuality - Gjurgjan, Ljiljana Ina (Array, 2008)
Rad polazi od pretpostavke da postoji temeljna razlika između aluzĳe i intertekstualnosti. Aluzĳa označava činjenicu da tekst priziva neki drugi tekst ili korpus tekstova koji su utjecali na autora, dok intertekstualnost izučava suodnos između teksta i značenjskih praksi koje evocira i u koje je utkan. Autorica smatra da postoje tri tipa intertekstualnosti – subverzivan, adaptivan i transpozicĳski. Prvi je karakterističan za modernizam, drugi za postmodernizam. Treći, transpozicĳski, značajan je za postkolonĳalne studĳe jer sagledava kulturnu dinamiku između metropole (centra) i periferĳe koja ne redefinira samo periferĳu, već i centar