The power of place : the Irish west as a case study - Grgas, Stipe (Array, 2008)
U članku se opisuje spacĳalna praksa uslĳed koje nacĳe povlašćuju određeni lokalietet u tvorbi i predstavljanju svojeg identiteta. Autor ilustrira tu strategĳu analizom funkcĳe zapada Irske u procesima dekolonizacĳe i u kasnĳem razdoblju stvaranja države. U nastavku izlaganja autor pokazuje, koristeći primjere iz književnosti kako ta praksa nĳe bez osporavatelja nego da je izložena kritici od strane oporbenjačkih glasova unutar kulturnog arhiva. U zaključku autor ocrtava ulogu zapada u irskoj turističkoj ponudi