Allegoria e conoscenza nel Detto del gatto lupesco - Husić, Snježana (Array, 2008)
Ovaj članak donosi analizu anonimna kratkog spjeva Detto o del gatto lupesco, nastalog u Firenci u posljednjim desetljećima XIII. stoljeća, koji se uvrĳeženo čita u parodĳskom ključu, čak i tamo gdje se prepoznaju elementi koji su mu zajednički sa srednjovjekovnim alegorĳsko-didaktičnim spjevovima. Kroz isticanje karakteristika koje anonimni spjev dĳeli kako sa srednjovjekovnom životinjskom epopejom tako i s alegorĳskom književnošću, a poglavito s djelom Brunetta Latinĳa Tesoretto, parodĳski status teksta proizlazi oslabljen