Approccio contrastivo all’adattamento fonologico delle parole inglesi in italiano e in croato - Ljubičić, Maslina (Array, 2008)
U posljednjih pedeset godina engleski je preuzeo mjesto francuskoga kao najprisutnijega stranog jezika u Italiji. Porast anglizama primjećuje se i u drugim europskim zemljama, između kojih i u Hrvatskoj. U suvremenom talijanskom jeziku smanjila se i uloga francuskoga kao jezika posrednika jer engleske riječi ulaze u talijanski jezik izravnim putem. Slično tomu, za hrvatski je prije bila odlučujuća posrednička uloga njemačkog jezika. U članku se supostavnom metodom proučava prilagodba engleskih riječi u ta dva jezika. Velik broj engleskih riječi danas se posuđuje preko govornoga jezika. U proučavanjima načina prilagodbe anglizama u nekim smo se slučajevima oslonili i na sociolingvističko stajalište kako bismo mogli bolje utvrditi jezične i izvanjezične čimbenike koji upravljaju formiranjem izgovora posuđenica iz engleskog jezika. Analizirajući tipove transfonemizacije nastojali smo utvrditi predvidljive fonološke divergencije između talijanskih i hrvatskih anglizama