Italianismi del francese – francesismi dell’italiano - Ljubičić, Maslina (Array, 2008)
Značenje posuđenica često je promijenjeno u odnosu na značenje njihovih predložaka u jeziku davatelju. Novo značenje predstavlja poticaj jeziku iz kojega je rĳeč bila pousuđena da je ponovno preuzme. Tako se jezik koji je bio davatelj pretvara u novoga primatelja. Polazeći od korpusa T. E. Hopea (Lexical Borrowing in the Romance Languages) u članku se analiziraju francuski talijanizmi koji su "se vratili" u talijanski jezik. Na planu izraza te "vraćene" posuđenice mogu se razlikovati od izvornih talijanskih riječi i tada su njihovi alotropi. U suprotnom slučaju riječ je o semantičkim posuđenicama. Talĳansko-francuske povratne posuđenice na poseban način svjedoče o snazi uzajamnih veza koje postoje između tih dvaju romanskih jezika