Foreign language anxiety and listening comprehension of monolingual and bilingual EFL learners - Mihaljević Djigunović, Jelena (Array, 2008)
Rad analizira rezultate istraživanja straha od jezika i razumijevanja slušanjem u učenju engleskoga kao stranoga jezika. Istraživanje je provedeno na uzorku od 56 monolingvalnih i 56 bilingvalnih učenika osnovne škole. Rezultati potvrđuju statistički značajan viši stupanj straha od jezika kod monolingvalnih nego kod bilingvalnih učenika u svim trima fazama kao i statistički značajan viši stupanj razumijevanja slušanjem kod bilingvalnih nego kod monolingvalnih učenika. Ustanovljena je statistički značajna negativna povezanost između straha od jezika u svim fazama i uspjeha u učenju engleskoga kao stranog jezika u obje ispitivane grupe