Perception of influence of foreign language learning on personality - Medved Krajnović, Marta (Array, 2008)
Tvrdnju da jezik vrši velik utjecaj na kognitivne procese pojedinca prvi je iznio Edward Sapir, a kasnije ju je usvojila sociokulturalna teorija L. S. Vygotskog i njegovih sljedbenika. U posljednje vrĳeme, pitanje odnosa jezika i identiteta postalo je prilično izraženo u okviru istraživanja procesa ovladavanja inim jezikom. U ovome su radu predstavljeni rezultati istraživanja provedenog na 186 naprednih učenika engleskog kao stranoga jezika. Analizira se predodžba veze između učenja stranog jezika i razvoja osobnosti (jedne ili više njih). Istraživanje je pokazalo da je pitanje jezika i osobnosti važno dvojezičnim osobama, iako je većina ispitanika izvijestila da ne osjećaju promjene u svojoj osobnosti pri korištenju različitih jezika