L’unité des idiomes rhéto-romans et les critères syntaxiques - Varga, Dražen, romanist (2009)
Naša dosadašnja istraživanja na području poredbene romanske sintakse dozvolila su nam utvrditi, u okvirima odabrana teoretskog pristupa, da stupnjevitost procesa rečenične subordinacije (komplementacija, a zatim integriranje u strukturu druge rečenice) i korištenje univerzalnog romanskog komplementatora osiguravaju surselvanskom, furlanskom i naročito engadinskom (valladeru) posebno mjesto među romanskim jezicima obuhvaćenim istraživanjem (francuski, okcitanski, katalonski, španjolski, galješki, portugalski, engadinski, sursilvanski, furlanski, talijanski, sardski, rumunjski). Postavlja se pitanje može li spomenuta specifičnost, odnosno generalizirana uporaba komplementatora potvrditi jedinstvo retoromanskih idioma i njihovu samostojnost unutar Romanije
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: str. 10-12
Keywords: Retoromanski govori -- Poredbena sintaksa