Sabo Bobaljević and the translation of his italian verses - Malinar, Smiljka (Array, 2009)
Dubrovački pjesnik Savino de’ Bobali Sordo (Sabo Bobaljević Glušac) ostavio je za sobom svega 16 sastavaka na hrvatskom jeziku i 254 pjesme na talijanskom jeziku. U članku se u glavnim crtama iznose osobine prijevoda Bobaljevićevih stihova na hrvatski jezik iz pera Frana Čale, objavljenog u izdanju Pjesme talijanke. Čale je pomnim odabirom sastavio korpus Bobaljevićevih reprezentativnih stihova koji - ako su i najprihvatljiviji za današnjeg čitatelja - daju ponešto nevjerodostojnu sliku njegovih pjesničkih postignuća, jer ga ukupan njegov talijanski opus pokazuje znatno prosječnijim i konvencionalnijim, nego što odgovara idealiziranoj slici koju promiču i Čale i drugi autori koji su se bavili njegovim stihovima: Milica Popović, Đuro Körbler i Arrigo Zink (posljednja dvojica otvarajući pitanje Bobaljevićeva mjesta unutar talijanske i/ili hrvatske književnosti)