Utjecaj maziva na okoliš - Stojilković, Mile (Array, 2009)
Sve vrste maziva smatraju se zagađivačima okoliša. Otpadna maziva svrstana su među opasne, toksične i kancerogene otpadne materijale, zagađivače zemljišta, vode i atmosfere. Nositelji toksičnosti i kancerogenosti su, prije svega, produkti oksidacijske i termičke razgradnje maziva. Procesi oksidacije maziva odvijaju se konstantno, ne samo tijekom eksploatacije, već i tijekom skladištenja, pri čemu nastaju kiseli produkti, smole i asfalteni. Pod utjecajem visokih temperatura, uz katalitičko djelovanje vrućih metalnih površina klipova i cilindara, nastaju štetni produkti koji sadrže policikličke aromate (PCA) različitih potencijala kancerogenosti. U nekim otpadnim uljima otkrivena je prisutnost polikloriranih bifenila (PCB), vrlo toksičnog i kancerogenog djelovanja, koji razara imunološki sustav organizma. Osim toga, otpadna ulja sadrže dušikove i sumporne okside, kao produkte izgaranja goriva s kojima dolaze u dodir. Nekontrolirano razlijevanje otpadnih ulja opasno ugrožava okoliš narušavajući prirodnu ravnotežu