Jean-Jacques Rousseau’s dramatization of the self - Domines Veliki, Martina (Array, 2009)
Iako se ne smatra prvim piscem autobiografije unutar europske književne tradicije, Jean-Jacques Rousseau je tvorac prve sekularne autobiografije sa željom da pronađe "stabilizirajuće i sveobuhvatno jastvo" (Anderson). Rousseauovi autobiografski tekstovi žele izreći istinu no ona ostaje sekundarna u odnosu na dramatizaciju sebstva. Diskurzivno "ja" traži razloge za performativnim, a tekst generira krivnju kako bi opravdao traženje oprosta. Rousseau se autobiografskom izričaju okreće upravo iz razloga što se nada da pisanjem može fiksirati svoje jastvo te tako udara temelje kasnijim romantičarskim autobiografskim izričajima