Razvoj propisa o dopuštenim emisijama štetnih tvari iz motora s unutarnjim izgaranjem = The development of regulations on approved harmful substances emissions from ic engines - Šagi, Goran; Tomić, Rudolf; Ilinčić, Petar (2009)
U radu je opisan razvoj propisa o dopuštenim emisijama štetnih tvari iz motora s unutarnjim izgaranjem u Europi u razdoblju od 1970. godine do danas, s osvrtom na njihov razvoj u budućnosti. Osim na zakonski ograničene emisije štetnih tvari, dan je osvrt i na zahtjeve na gorivo potrebne za ispunjavanje propisa Euro 5 i 6 kao i na emisiju CO2, plina koji nije zakonski ograničen, ali je staklenički plin na kojeg se odnosi sporazum iz Kyota. Znatan napredak u smanjenju emisija štetnih tvari postignut je kontinuiranim poboljšavanjem tehnika pročišćavanja ispušnih plinova i uporabom sve kvalitetnijih goriva. Pritom treba naglasiti da se kvalitete goriva koje zahtijeva Svjetska povelja o gorivu Worldwide Fuel Charter - WWFC, koja predstavlja želje proizvođača motora, razlikuju od kvalitete goriva koju zahtijevaju propisi EU
Bibliografija: 8 jed.
Tekst na engl. jeziku: str. 174-188
Keywords: Motor s unutarnjim izgaranjem -- Emisije štetnih tvari -- Zakonska regulativa