Karakterizacija domaćih nafti - Fabulić Ruszkowski, Maja (Array, 2009)
U radu su ispitana dva uzorka domace nafte (nafta Slavonija i Moslavina) i uzorak plinskog kondenzata koji se koriste u preradi u RN Sisak. Odredene su fizikalnokemijske karakteristike uzorkovanih nafti, plinskog kondenzata i njihovih frakcija te je nacinjena atmosferska i vakuumska destilacija pri cemu su korištene ASTM D 2892 i ASTM D 5236 metode. Dobiveni podaci predstavljaju fizikalno kemijsku evaluaciju nafti u laboratorijskim uvjetima (ispitani su: destilacijska krivulja, sadržaj sumpora, fizikalno kemijska svojstva frakcija, oktanski broj benzinskih frakcija, …) koji su sastavni dio baze podataka o naftama (eng. crude oil assay). Navedeni podaci korisni su za optimalno vodenje procesa atmosferske destilacije i vakuum destilacije u RN Sisak, za izbor tehnološkog modela rada u rafineriji, odnosno za optimiranje prerade pomocu matematickih modela