Sigurnost i zaštita zdravlja pri prijevozu opasnih tvari - Mulić, Šefik (Array, 2009)
opasnih tvari, potrebna dokumentacija kod skladištenja, otpreme i prijevoza. Definirane su i klasificirane opasne tvari prema ADR-u. Navedene su posebne mjere sigurnosti koje se provode kod prijevoza odredenih vrsta opasnih tvari. Važno je oznacavanje i obilježavanje vozila za prijevoz opasnih tvari, (ploce i listice opasnosti), pakiranje i oznacavanje ambalaže. Opisane su i sigurnosne mjere koje se provode na punilištima zapaljivih tekucina, kao i mjesta posebno uredena za punjenje, zabrane i ogranicenja, te potrebna dokumentacija za prijevoz. Iz navedenog se vidi da je djelovanje cijelog sigurnosnog lanca nužno i ovisno o dobrom poznavanju osnovnih svojstava i karakteristika tvari. Svi sudionici moraju poznavati i dosljedno poštovati zakonsku regulativu. Proizvodac mora znati svojstva opasne tvari, nadzorne službe moraju imati uvid o ugrožavanju i potencijalnoj opasnosti. Prijevoznik i interventne postrojbe moraju znati, temeljem uputa za hitne postupke prilikom nesreca i akcidenata, ispravno postupiti s obzirom na tvar od koje prijeti opasnost