Separacija i kromatografska analiza plinskog ulja = Separation and chromatographic analysis of gas oil - Tomić, Tatjana, inženjerka kemijske tehnologije; Uzorinac, Nada (2009)
Poznavanje detaljnog ugljikovodičnog sastava plinskog ulja dobivenog iz visbreaking procesa, koji se koristi za umješavanje u dizelsko gorivo, važno je za predviđanje kvalitete i ekoloških svojstava krajnjeg komercijalnog produkta. Plinsko ulje je kompleksna smjesa različitih grupa ugljikovodika: parafina, naftena, olefina, aromata, polarnih spojeva. Njihov ukupni sadržaj i međusobni odnos diktiraju konačna primjenska i ekološka svojstva. Za određivanje ugljikovodičnog sastava često se primjenjuju instrumentalne analitičke tehnike, među kojima dominiraju različite kromatografske tehnike (HPLC, GC, GC/MS, TC). Potpuna separacija ugljikovodičnih grupa vrlo se teško postiže zbog broja komponenata u pojedinoj grupi kao i zbog njihovog strukturnog sastava. Predfrakcionacijom plinskog ulja HPLC tehnikom na silikagel koloni modificiranoj srebrnim ionima, zasićeni ugljikovodici separirani su od ukupnih nezasićenih ugljikovodičnih grupa. Separirane frakcije analizirane su dalje tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti normalnih faza (NP HPLC) uz detekciju na UV/DAD detektoru
Bibliografija: 4 jed.
Tekst na engl. jeziku: str. 402-408
Keywords: Plinsko ulje -- Dizelsko gorivo -- Kromatografija