Potrošnja antibiotika u hrvatskim bolnicama - Payerl-Pal, Marina (Array, 2009)
Potrošnja antibiotika je jedan od najznačajnijih uzroka bakterijske rezistencije. Otpornost bakterija na antibiotike je devedesetih godina prošlog stoljeća prepoznata kao jedan od vodećih problema u medicini. U Hrvatskoj je Odbor za praćenje rezistencije bakterija na antibiotike u RH u okviru djelatnosti Interdisciplinarne sekcije za kontrolu rezistencije bakterija na antibiotike (ISKRA) preuzeo obvezu praćenja potrošnje antibiotika u hrvatskim bolnicama. Najhomogenija skupina za analizu i usporedbu potrošnje čini skupina općih bolnica. Prosječna potrošnja antibiotika u općim bolnicama iznosi 51,6 DDD/100 BOD, s rasponom u potrošnji od 27,7 DDD/100 BOD do 64,1 DDD/100 BOD. Cilj praćenja bolničke potrošnje antibiotika je dobiti relevantne podatke o bolničkoj potrošnji, steći uvid u ukupnu potrošnju antibiotika u hrvatskim bolnicama, analizirati potrošnju i usporediti s rezistencijom te pomoću intervencija temeljenih na prethodnim podacima utjecati na smanjivanje nastanka i kretanja rezistencije u hrvatskim bolnicama