Osjetljivost enterobakterija na antibiotike - Andrašević, Saša (Array, 2009)
Enterobakterije su važni uzročnici infekcija mokraćnog sustava (IMS), infekcija probavnog sustava te infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi. Pri odabiru empirijske antimikrobne terapije treba voditi računa o intrinzičnoj otpornosti nekih bakterijskih vrsta -na određene grupe antibiotika, ali još veći problem predstavljaju brojni, stalno mijenjajući, mehanizmi stečene otpornosti na antibiotike. Beta-laktamski antibiotici su najčešće upotrebljavani antibiotici u kliničkoj praksi, a trimetoprim-sulfametoksazol (ko-trimoksazol) i kinoloni su dragocjeni u liječenju IMS i infekcija probavnog sustava, jer uspješno eradiciraju patogene iz ovih sustava. Na sve nabrojene grupe antibiotika javljaju se, međutim, mnogi mehanizmi otpornosti, koji često djeluju udruženo u istom bakterijskom soju. U Hrvatskoj otpornost E. coli iznosi 3% na III. generaciju cefalosporina, 24% na ko-trimoksazol te 11% na ciprofloksacin. K. pneumoniae je češće uzročnik infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi i pokazuje viši stupanj otpornosti na antibiotike; 29% na III. generaciju cefalosporina te 36% na ko-trimoksazol i ciprofloksacin. U Hrvatskoj otpornost enterobakterija na karbapeneme je još uvijek sporadična