Siva ekonomija u Hrvatskoj - Švec, Marija (Array, 2009)
Predmet ovog rada jest procjena udjela sive ekonomije u službenom gospodarstvu metodom radne snage u razdoblju 2001-2007. na temelju administrativnih i anketnih podataka. Glavna su pitanja: Kako su se kretale stope aktivnosti? U kakvom su odnosu te stope i udjeli sive ekonomije? Postoji li, i kakva je, korelacija između službene zaposlenosti, službene nezaposlenosti i neslužbene zaposlenosti (sive ekonomije)? Kakva je pozicija Hrvatske s obzirom na članice Europske unije? Moguće je pretpostaviti da će povećanje stopa aktivnosti uzrokovati smanjenje udjela sive ekonomije. No pokazat će se da takav odnos vrijedi samo za administrativne, ali ne i za anketne podatke. Korelacijska će se analiza temeljiti na regresijskim modelima. Usporedbom sive ekonomije u Hrvatskoj s onom u europskim zemljama potvrđuje se loš položaj Hrvatske, odnosno iznimno visok postotak sive ekonomije. Dobiveni su rezultati aproksimativni i pokazuju razinu sive ekonomije u hrvatskom gospodarstvu, koja je vjerojatno podcijenjena. Razlog tome su raspoloživa statistika i ograničenja navedene metode