Jadranska ogigija i Vučedolski Bog metalurgije : dva primjera historijskog (dis)kontinuiteta - Bilić, Tomislav, arheolog (Array, 2009)
U Argonautici Apolonija Rođanina Kalipsin otok, koji se kod Homera naziva Ogigija, smješten je na Jadran. Antiča tradicija Ogigiju čvrsto veže uza zapadna područja, što je kočept koji se može iščitati već iz Odiseje. Apolonijev prethodnik Kalimah smje{tao je Kalipsino obita valište na otok Gaud kod Malte, nedaleko otoka Kossure (današnja Pantellaria). Ta je činjenica mogla imati za posljedicu Apolonijevo smještanje Kalipsinog otoka i susjednog otoka imena Kero s na Jadran, to više što je postojalo odre|eno dupliciranje mito-geografskih lokacija na Sicilskom i Jadranskom moru. Etimologija bliskih geografskih lokacija – Vukovara, Vučedola, rijeke Vuke – odražava predslavensku toponimiju ovog područja. Ta se imena mogu povezati s rimskim bogom vatre i kovačkog umijeća Vulkanom