Bitka za Staljingrad i promidžba NDH : kako je po odluci vodstva NDH poraz Osovine u tisku NDH pretvoren u pobjedu - Labus, Alan (Array, 2010)
Na osnovi ograničenih arhivskih izvora i novinske građe autor na primjeru Staljingradske bitke pokazuje na koji je način ustaški režim putem dnevnih uputa Novinskog odsjeka Glavnog ravnateljstva za promičbu (GRP) nastojao prikriti ratne gubitke Osovine na Istočnom bojištu u drugoj polovici 1942. i početkom 1943. godine. Analiziravši sadržaj Hrvatskog lista, Nove Hrvatske, Hrvatskog naroda, Nedjeljnih viesti te Spremnosti o stanju na Staljingradskoj fronti, pokazuje da su dnevni i periodični listovi u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) slično izvještavali i komentirali, uglavnom prikazujući iskrivljenu sliku ratne stvarnosti.