Konavle : križevi kao simbol kršćanstva na srednjovjekovnim kamenim nadgrobnim spomenicima - mramorima - Žeravica, Zdenko (Array, 2009)
Konavlima je prona|eno 50 križeva s isto toliko srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika mramora (stećaka). U najve}em dijelu riječ je o do sada nepubliciranim i neevidentiranim nalazima, pa se slika o brojnosti i kršćanskom značenju ove vrste simbola općenito na područjima rasprostranjenosti mramora znatno upotpunjena. Utvrđeno je da su oni nastali pri kraju ranog srednjeg vijeka, zapravo već na kraju predromanike i počecima rane romanike, s trajanjem kroz cijelo razdoblje romanike i gotike. Koristeći se sveobuhvatnom analizom ovih nalaza na području Konavala te navođenjem analogija s područja susjedne Župe dubrovačke, potom ostalih dijelova južne i srednje Dalmacije i njenog zaleđa, zatim Huma (poslije Hercegovine), Bosne, Duklje (poslije Crna Gora), utvrđuje se da se slični tipovi križeva, potom mjesto i načini njihova predstavljanja na mramorima, nalaze na cijelom navedenom prostoru njihove rasprostranjenosti