Tragovi skupnih nalaza zlatnog rimskog carskog novca iz Slavonije u Numizmatičkoj zbirci Arheološkog muzeja u Zagrebu - Mirnik, Ivan (Array, 2009)
Pisac upozorava na nekoliko rimskih carskih zlatnika, nađenih u Slavoniji, izvorno po svoj prilici na skupu. Riječ je o jednom novcu Elagabala, nađenom u Osijeku 1897., dva rijetka aurea Magnencija iz Čepina te o jednoj ili dvije raspršene ostave iz Vinkovaca, u kojima je bilo zlatnika Konstantina I. Novac je obrađen s pomoću računalnog programa NUMIZ u Ljubljani. Kako to već oduvijek biva, rijetki su skupni nalazi novca koji u svojem većem dijelu dospiju u muzeje, u ruke stručnjaka. Naročito je problematična sačuvanost skupnih nalaza zlatnog novca, bez obzira na vrijeme iz kojeg on potječe. Jednom smo već upoznali znanstvenu javnost s nekim ostacima skupnih nalaza zlatnog srednjovjekovnog i novijeg novca