High-pressure phase transition in CdTe by a density functional lattice dynamics approach - Lukačević, Igor (Array, 2010)
Istraživana je stabilnost metalne NaCl strukture obzirom na visokotlačnu Cmcm strukturu poluvodiča II-VI grupe CdTe. Računi dinamike rešetke, zasnovani na perturbacijskoj teoriji funkcionala gustoće (DFPT, engl. density functional perturbation theory), otkrivaju da je NaCl struktura nestabilna obzirom na transverzalni akustički mod na rubu Brillouinove zone. Fazni prijelaz je drugog reda (promjena volumena je nula), kod kojega pri smrzavanju deformacije dolazi do udvostručenja jedinične ćelije u visokotlačnoj Cmcm fazi. Predstavljeni računi daju tlak prijelaza točnije nego klasična metoda zajedničke tangente. Budući da je promjena volumena u točki prijelaza vrlo mala ili nula, prijelaz je ocjenjen iz tlaka na kojemu frekvencija transverzalnog akustičkog moda na rubu zone postaje nula. Ekperimentalna vrijednost tlaka faznog prijelaza, dobivena točnije nego u prethodnim eksperimentalnim istraživanjima, se razlikuje od izračunatog tlaka prijelaza za oko 15 %