Anisotropic transport properties of the orthorhombic Al13Co4 approximant to the decagonal quasicrystal - Lukatela, Jagoda (Array, 2010)
Eksperimentalno su istražena anizotropna svojstva (električni otpor, termostruju, Hallov efekt i termičku vodljivost) ortorombskog aproksimanta, o-Al13Co4, dekagonalne faze. Mjerena je ovisnost navedenih svojstava o a, b, c kristalnom smjeru ortorombske jedinične ćelije pri čemu se atomske ravnine (b, c) slažu u a smjeru okomitom na njih. Anizotropna električna i toplinska vodljivost imaju najveće vrijednosti u smjeru slaganja a. Anisotropna termostruja mijenja predznak s promjenom kristalnog smjera. Anizotropni Hallov koeficijent također mijenja predznak iz negativnog (elektronski doprinos) u pozitivan (šupljinski doprinos) za različite smjerove električne struje i magnetskog polja. Transportna svojstva o-Al13Co4 faze uspoređena su s podacima iz literature za aproksimante dekagonalne faze Al76Co22Ni2 i Al80Cr15Fe5 što je omogućilo promatranje transportnih svojstava u ovisnosti o složenosti strukture kao i o veličini jedinične ćelije