Correlation Between Electronic Structure, Mechanical Properties and Stability of TE-TL Metallic Glasses - Ristić, Ramir; Babić, Emil, fizičar; Stubičar, Mirko; Kuršumović, Ahmed (2010)
Elastičnost i tvrdoća amorfnih slitina tipa TE-Ni,Cu (TE = Ti, Zr i Hf) rastu približno linearno s udjelom (x) Ni i Cu u širokom kompozicijskom području (udjeli Ni,Cu atoma, x  66 %). Taj porast povezan je s porastom Debyevih temperatura istih slitina s x te pokazuje da jakost međuatomskog vezanja raste s x. Termička stabilnost tih slitina (npr. temperature kristalizacije) također raste s x dakle s međuatomskim vezanjem. Budući da u svim tim slitinama elektronska gustoća stanja na Fermijevoj razini N(EF) opada linearno s x, postoji vrlo jednostavna veza elektronske strukture s mehaničkim svojstvima i stabilnosti amorfnih slitina TE-Ni,Cu. Ocijenili smo i mehanička svojstva amorfnih TE (ekstrapolacijom svojstava slitina u x = 0) te ih usporedili s onima kristalnih TE
Proceedings of the EU workshop "Frontiers in complex metallic alloys", Zagreb, October 1-4, 2008
Bibliografija: 31 jed.
Keywords: Amorfna slitina -- Termička stabilnost -- Elektronska struktura -- Mehanička svojstva