The influence of thermal treatment on magnetic moments in i-Al-Pd-Mn quasicrystals - Jagodič, Marko (Array, 2010)
Ispitan je utjecaj brzine hlađenja na termičke deformacije u kvazikristalnim ikozaedarskim Al-Pd-Mn kompleksnim metalnim slitinama. Općenito je moguće, budući da su magnetski momenti Mn čvorišta jako ovisni o lokalnom okruženju, mjerenja elektronske magnetizacije koristiti kao posrednu metodu za određivanje kratkodosežnog nereda u kristalnoj strukturi. Isključujući, odgovarajućim odabirom temperatura i vremena preaniliranja, doprinose termičkih vakancija i precipitata druge faze moguće je promjene magnetizacije pripisati nastanku ili nestajanju termalnih deformacije u kristalnoj strukturi. Nađeno je da kaljenje u vodi povećava termalne deformacija neovisno o termičkoj povijesti